Translate

19.10.2011

"Gluteeniton on muotia"



Taidan ensimmäistä kertaa elämässäni kuulua muodikkaiden joukkoon? Vitsi, vitsi. Tällaisen uutisen vaan bongasin...  Ei se ole mitään muotia, vaan jokaisella on oma syynsä miksi gluteeniton on paras valinta vatsalle tai yleiselle terveydelle. Itse olen mm kahviloissa ja huoltoasemilla törmännyt siihen, ettei gluteenittomia tuotteita (sämpylää, pullaa) ole lainkaan tiskissä, sitä allömakeaa kovaa dajmkakkupalaa lukuun ottamatta, jota ei takuulla kovin moni normivatsainenkaan nälkäänsä täytetyn sämpylän sijaan söisi. Eipä niitä gluteenittomia ole muualla kuin pakastimessa, ja niiden pikasulatus mikrouunissa täysteholla tuhoaa koko tuotteen. Ei ole mitenkään kiellettyä ettei niitä gluteenittomia voisi olla tarjolla tuoreina ihan kaikille. Normisuoliston omaaville ei ole gluteenittomuudesta mitään haittaa.

-Ne on meillä tuorepakastetuotteita ja ne ovat AINA pakastimessa!
Maksa sitten siitä mikrossa tapetusta tulikuumasta, mauttomasta lättänästä ja vielä ylihintaa kun se on erikoistuote... Joskus myyjän kannattaisi itse maistaa, miltä tuote silloin maistuu ja testata, söisikö hän sen tuotteen itse ja vieläpä pyydettyyn kalliiseen hintaan. 

En usein kyllä kahviloissa poikkeakaan. Joskus haaveilin suuresti ikiomasta <3 kahvilasta <3 jossa olisi monipuolisesti kaikkea tuoreena tarjolla kaikille ihan tasapuolisesti.  <3 Kävin haaveen takaa ajamana jopa yrittäjäkurssin, ja hankin hygienia- sekä anniskelupassin...

Ruokapaikoissa (G)-ihmiset on otettu hyvin huomioon, (L)-ihmisten tavoin. Toki tiedän, että siellä tiskin toisella puolella on olemassa myös heitä jotka puhuvat kaikista meistä ruokavammaisista melko halveeraavaan sävyyn. Minä otan myös laktoosittoman vaihtoehdon mieluusti, olen ottanut jo vuosia, koska laktoosikin on pahaksi vatsalleni.
Olen kuullut erään lounasruokapaikan henkilökuntaan kuuluneen keittäjän sanovan laktoosi-intolerantikko (L) asiakkaistaan:
-No mitä siitä, jos niitä nyt vähän pierettää?
Hän ei tainnut tietää, mikä tuskallinen turvottava, kivulias olo laktoosin imeytymishairiöisille laktoosista tulee. Voinen kertoa, että suolistosairaalle kaikki ylimääräinen suolistossa on liikaa. Ilmakin itkettää, kun se on väärässä paikassa.

Kaikilla ei ole aina mukanaan kalliita "taikatablettejaan" joilla voi kumota hieman laktoosin haittavaikutuksia sitä sietämättömälle vatsalle.
Ja jos intolerantikko ottaakin sen tablettinsa vasta jälkiruuan kohdalla, koska mieli tekee vaikkapa jäätelöä, supistaan keittiössä jälleen kiukkuisesti siitä, miksi se nyt sitten otti sen tablettinsa ja koko muun ruokailun aikana kyseli kaikesta, onko siinä laktoosia???!!
Mutta huom, sepä on sen asiakkaan terveys, hyvinvointi ja hänen maksavan asiakkaan oikeutensa, kun hän tulee syömään paikkaan jossa allergiat jne on mukamas otettu huomioon. Henkilökunnan antipatiat ja nyrjähtäneet asenteet ovat kokonaan toinen asia.

On varmasti -ihan takuulla täytyy olla- olemassa asiakasystävällisiäkin ruoka- ja kahvilapaikkoja, joissa kaikki asiakkaat ovat tärkeitä ja tervetulleita uudelleenkin. <3

Eräässä kyläpaikassa vastikään ruokapöydässä ihmeteltiin, miksi mie ja Late emme juoneet maitoa ruuan kanssa. Late joi aluksi maitoa, mutta miun seurassani hänkin on tottunut ottamaan esim vettä tai limua tms ruokajuomaksi. Meinasin ensin kysyä ihmettelijältä, koska ihmeessä kyseinen, jo kymmenisen vuotta tuttavana ollut henkilö, on nähnyt miun juovan maitoa? Hänen hyvin pitäisi jo muistaa... Vastasin sitten pienen pohdiskelun jälkeen:
-No, kun siinä on laktoosia.
-Ai jaa! No nyt sil on sitten sellanenkin, kiekaisi kysyjä kiukkuisena.


Hmmm...
Olen usein sanonutkin tuovani joihinkin kyläpaikkoihin omat eväät tullessani. Sekään ei ole hyvä. Omien eväiden tuomisestakin saatetaan suuttua niin, että huudetaan jotta metsä raikuu, kaikuu ja hongat humajavat... =D



Tekee sitten niin tai näin, soon aina väärin päin... =P



PS: Kuvan toscakakku on omia kokeilujani ja gluteenittoman ohjeenkin saat tuolta sivulta...

4 kommenttia:

Daphnion kirjoitti...

Itseäni ärsyttää suunnattomasti se, että ravintoloissa yms. ei vieläkään kaikkialla ymmärretä laktoosittoman ja vähälaktoosisen eroa. Itseeni se ei sinänsä vaikuta, koska vähälaktoosinen riittää, mutta monesti olen ollut liikenteessä siskoni kanssa, jolla täytyy ehdottomasti olla täysin laktoositonta kaikki.

Samoin gluteenittomista tai luontaisesti gluteenittomista ei ymmärretä hölkäsenpöläystä. Yleensä pyydän nähtäväksi ainesosalistan, jotta pystyn itse tarkistamaan asian.

Käsittämätöntä myöskin se vähättely. "Kyllähän sä nyt voit varmaan tämän kerran syödä vaikka ei olekaan hylaa." Mutta kun en voi. Alkuun kokeilin laktaasikapseleita, mutta ne vain pahensivat asiaa. Ainoat asiat, joiden laktoosi ei aiheuta oireita minulle ovat suklaat. Jotain hyvääkin. :)

Jael kirjoitti...

Gluteenittomuus näyttää nyt olevan jonkinlainen trendi,mutta monille gluteeni aiheuttaa oireita vaikkei olisikaan keliaakikko;itse olen muutaman vuoden välttänyt parhaani mukaan gluteenia (en tosin ihan täysin)koska se minulla selvästikin aiheuttaa jonkinlaista ärsytystä suolistossa.
Täällä gluteenittomia tuotteita on todella kiitettävästi,ja juuri äskettäin lempiluomukauppaani avattiin todella suuri ja kattava gluteenittomien tuotteiden osasto.Monissa paikoissa ,kuten ravintoloissa,mon myös gluteenittomuus otettu huomioon.Mutta laktoosi-intoleranttina kadehdin taas Suomen mahtavia vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita.Ihanan näköinen toscakakku!

Hallatar kirjoitti...

Daphnion, yleensäkin ruokarajoitteisia vähätellään. Pidetään oikuttelijoina ja ylimääräisenä harmina. Näin olen sen kokenut.

Oletko kokeillut hapanmaitotuotteita? Myös kuumennettu maitotuote sopii joillekin...




Yaelian,
noh, mie siksi laitoin lainausmerkkeihin otsikkoni, koska huvituin niin tuosta ajatuksesta. =)
Trendikkyys-sanakin huvittaa tämän aiheen kohdalla. =)

Minäkään en ole varsinaisesti keliaakikko, vaan muun suolistosairauden vuoksi gluteeniton sopii miulle paremmin. Laktoosi-intoleranssi oireineen kulkee usein viljan aiheuttamien oireiden kanssa käsi kädessä. Niin myös minulla.

Ja kiitos, ainahan kaikki, missä on mantelia, näyttää hyvältä. =) <3

pike kirjoitti...

Herkullinen tosckakakku, luulisin että se on se, minulla on tuollainen samanlainen valkoinen pikku kannu, ostin sen 2 viikkoa sitten Helsingin suurimmalta kirppikseltä, on kuulema Ikeasta. Kiitos kommentistasi, olisi kiva jos lukijaksikin tulisit, osais paneelista aina katsoa milloin tulee uutta.