Translate

25.7.2013

90 vuotta vanha kirje





Ai niin... Nämä kaikki aarteet ovat löytöjä tämän kesän remontista, eli olohuoneen lattiasta. Ensiksi Suomen kuvalehden kaunis kansilehti vuodelta 1923. Talomme rakennusvuodeksi on määritelty 1940 mutta saattaapa se olla vanhempaakin perua. Ainakin pihasauna oli huomattavasti vanhempi.

Tai sitten kauan säästelty kuva joutui vahingossa talon lattian eristekerrokseen vasta 1940-luvulla.


 Ovatkohan nämä jonkinlaisia ale- vai säännöstelykuponkeja vai jotain aivan muuta? 



 Tupakki on maistunut lattian/talonrakentajille... 



Löysimme myös Rouva Fanny Ahdille osoitetut kaksi kirjekuorta, joissa ei ollut sisällä kirjeitä. Vain kirjekuoret. Toisen sisällä olivat nuo ylläolevat pienet kupongit, ja toinen oli pelkkä tyhjä kuori, mutta kuoren taakse oli kirjoitettu ihastuttava runo:

On ihmisiä
joiden sydän
ei ole uneksinut elämän unelmaa,
ei toivonut,
ei pettynyt,
eikä ikävöinyt.
Mutta näitä on hyvin vähän. 
 





Kun väsyneinä purkasimme pölyävää sammalkerrosta pois lattiasta, ja luin nuo sanat vanhasta kirjekuoresta, sain ikään kuin uusia voimia. Kiitos sinä tuntematon kauniista sanoistasi. Voinen kertoa että minäkään en kuulu heihin, joista lyijykynällä kauniisti jälkikirjoituksena kerroit kirjeen taustalle...

Vai kirjoittiko sanat Fanny-rouva itse? Kuin muistellen, mitä joku joskus sanoi hänelle. Tai laittaen ylös omia ajatuksiaan, ihan kuin minä, laskujen taustalle kirjoitellen, sekä muistiinpanoja, runosia että kauppalappuja...

Kuka tietäisi? Kuka tuntisi Fannyn? Kuka hän oli? Hän on saanut postia (vuosina 1924 ja 1926)  niin Helsinkiin kuin Orimattilaankin. Postia, joista kahden kirjeen kuoret olivat olleet lisäksi tämän talon olohuoneen lattian sammalien välissä piilossa.

-Jännästi tuo vuoden 1926 kirjekuori on leimattu myös takaosan saumasta...



Kuten kuvista ja esineistä voi päätellä, olohuoneen lattian alunen oli hyvin (ruti) kuiva ja pääosin alkuperäisessä tilassaan paitsi jossain vaiheessa vaihdetun takan kohdilta, jonka suorastaan reikäisestä ja hutiloiden tehdystä alueesta sitten rotat ja hiiretkin olivat päässeet lattian alle mellastamaan sen "remontin" jälkeen. Nyt eivät pääse.

Tämä Lotta-paperinukke-sivu oli leikattu lehdestä valmiiksi odottamaan että se leikattaisi irti vaatteitaan ja tärkeitä taloustarvikkeitaan kokeilemaan.

Mutta kun paperinen Lottakin hautautui jostain ihmeellisestä syystä lattian sammaleristeisiin, ei sillä päässytkään kukaan leikkimään.

Lankarulla oli tyhjä. Liekö kaikki langat menneet työmiesten irronneiden pompannappien ompeluun?









14 kommenttia:

Huopalintu kirjoitti...

Viehättäviä aarteita ja arvoituksia on paljastunut lattianne alta. Sitä aina miettii vanhojen talojen menneisyyttä ja niiden asukkaita.

Allu kirjoitti...

Kivoja löytöjä. Meidän ystävillä on raameissa vanha tupakka-aski, joka löytyi, kun taloa alettiin remontoimaan.

Maireanna kirjoitti...

Jotenkin kohtalonomaista..runo, runoilijalle..! Nuo kannattaa koteloida ja tee oma runosi mukaan, päivän lehti ym.. Ja voisi laittaa lattian alle taas..uutta löytäjää odottamaan. Aika metkaa.. Jotain kuponkeja nuo on..entä jos kysyt lähi museosta? Tietäisivätkö henkilöstäkin..varmaan, koska lehden kannessa on kuva?

Sesse kirjoitti...

Onnea siitä että lattiaremonttinne on jo tuossa vaiheessa, voiton puolella :)Meidän lattiaremontti jäi tältä(kin) kesältä pääosin rahanpuutteen takia, mutta jospa se joskus...niin kauan peitellään eriväristä paikkaa matolla ja muita reikiä siedetään, samoin kuin ikävää harmaata muovimattoa :)Hyvää kesän jatkoa!

Anna Amnell kirjoitti...

Liittyvätköhän nuo kupongit jotenkin Elantoon? Eikö niissä ole sen logo?

Anna Amnell kirjoitti...

Päivänkakkara ja mehiläinen olivat Elannon tunnus.
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1353050630514

Hallatar kirjoitti...

Kiitos Anna Amnell paljon vinkistä!

Tosiaan, pikku kuponkien logo näyttäisi aikalailla samalta. Minulle tuo Elanto on vieras juttu koska en ole asunut pääkaupunkiseudulla, siksi kukkakuva ei sanonut minulle mitään. Eipä moinen tullut miehenkään mieleen vaikka hän sentään on asunut lähempänä pääkaupunkiseutua kuin minä.

Laitoin kyselyn Elannolle, jotta näyttävätkö kupongit heistä tutuilta.

Allu kirjoitti...

Munkin tuli muuten heti mieleen Elanto.

Hallatar kirjoitti...

Ok. =)

Tosiaan logo + liike eivät ole tuttuja meilläpäin...

Jael kirjoitti...

Aika hienoja löytöjä,noista saisi tehtyä kivan kollaasin.

Hallatar kirjoitti...

Tavarat ovat visusti suljetussa muovipussissa ja pysyvätkin siellä.

=)

Jovelan Johanna kirjoitti...

Miten hurmaavia löytöjä ihan kaikki! Nuo kupongit ovat mun mielestä Elannon bonuslippuja. Muistelen nähneeni vastaavia Elannon historiikkikirjassa.

Oletko muuten kokeillut selvittää kuka tuo Fanny Ahti oli? Saattaisi löytyä digihakemistosta http://digihakemisto.appspot.com jos katso sitä teidän talon seurakunnan hakemistoa.

Hallatar kirjoitti...

Juu, hallussa ovat hommat. =)

Sari Kotokunnaalta kirjoitti...

Ihania löytöjä ja aina niin jänniä! Meillä rempattiin yläkerran huone keväällä ja sieltäkin kaivettiin jos jonkinlaisia aarteita. Meille salaperäiseksi hahmoksi jäi Aku-poika, jonka piirustuksia ja pikkuleluja löytyi lattian alta. :)